Een kort fragment uit een boek van Martie Dieperink (met toestemming overgenomen, maar niet meer verkrijgbaar) dat ons overduidelijk laat zien: het paranormale en de christelijke wereld overlappen elkaar niet. Er is een onoverbrugbare kloof. Martie Dieperink studeerde theologie en raakte verzeild in oosterse religies en New Age. Ze schrijft vanuit ervaring.
Martie Dieperink
Yoga en tai chi als gymnastiek?
Kunnen we yoga en tai chi zien als vormen gymnastiek, los van hun oosterse, taoïstische en hindoeïstische oorsprong? Is dat los verkrijgbaar? Martie Dieperink stelt en beantwoordt deze vraag.
Het scheppingsverhaal: diepzinnig en waar
Het Darwinisme heeft het Gods- en mensbeeld en de Bijbelbeschouwing van veel mensen ingrijpend veranderd. Velen zijn door het evolutionisme aan het twijfelen gebracht en hebben zelfs het christelijke geloof vaarwel gezegd. Het scheppingsverhaal wordt als een mythe afgedaan en God staat als Schepper aan de zijlijn of Hij bestaat zelfs helemaal niet meer. Daarom wil Martie Dieperink in dit artikel voor het scheppingsverhaal opkomen en God de eer geven die Hem als Schepper toekomt, en hoopt zij de mensen die aan het twijfelen zijn gebracht het vertrouwen in de waarheid van het scheppingsverhaal terug te geven. Als we in Jezus geloven, kunnen we volmondig belijden: “Ik geloof in God, de almachtige Vader, Schepper van hemel en aarde”.
Hoe christelijk is Anselm Grün?
Martie Dieperink bespreekt enkele boeken van Anselm Grün (1945), en constateert dat het denken van deze monnik doortrokken is van gnostisch en new age denken. Alle godsdiensten kunnen volgens Grün tot God leiden, en daarom Grün spreekt niet over de noodzaak om Jezus als Verlosser aan te nemen.
Psychologie en pastoraat
De neiging tot introspectie van de psychologie wordt gecontrasteerd met de externe blik van een gelovige die gericht is op God, Jezus en de naaste. Dit laatste zou daarom in pastorale begeleiding voorop moeten staan. De introspectieve kant wordt belicht door naar C.G. Jung en zijn methoden te verwijzen.