Martie Dieperink

Drs. M. Dieperink is theologe en publiceert regelmatig over diverse theologische onderwerpen. Vooral bekend zijn haar boeken en artikelen over New Age en christelijk geloof. Haar professor in de Godsdienstwetenschap was erg geïnteresseerd in het Hindoeïsme en bracht Martie op het idee om naar India te gaan. Want waar kun je het Hindoeïsme beter bestuderen dan daar? Waar kun je de werken van Aurobindo beter bestuderen dan in zijn eigen Ashram? Daar zou Martie dan haar scriptie voor haar doctoraalexamen schrijven. Ze raakte van reïncarnatie overtuigd. In 1981 kwam haar diepste crisis. Geestelijk voelde ze zich verloren en lichamelijk kon ze niets meer. Maar toen kreeg Martie een antwoord op haar zoeken naar God en heeft zij ervaren wie Jezus werkelijk is: de Zoon van God en onze Verlosser. Juist dit besef was zij door de yoga kwijtgeraakt. Welke schadelijke gevolgen heeft Oosterse spiritualiteit en hoe kun je daarvan genezen? Een verslag met persoonlijke ervaringen van Martie Dieperink over haar verblijf in een ashram en de gevolgen daarvan. Deze occulte spiritualiteit dringt het Westen binnen, zelfs binnen kerken en kloosters.
Zoektocht door de paranormale wereld

Zoektocht door de paranormale wereld

Een kort fragment uit een boek van Martie Dieperink (met toestemming overgenomen, maar niet meer verkrijgbaar) dat ons overduidelijk laat zien: het paranormale en de christelijke wereld overlappen elkaar niet. Er is een onoverbrugbare kloof. Martie Dieperink studeerde theologie en raakte verzeild in oosterse religies en New Age. Ze schrijft vanuit ervaring.

Het scheppingsverhaal: diepzinnig en waar 

Het scheppingsverhaal: diepzinnig en waar 

Het Darwinisme heeft het Gods- en mensbeeld en de Bijbelbeschouwing van veel mensen ingrijpend veranderd. Velen zijn door het evolutionisme aan het twijfelen gebracht en hebben zelfs het christelijke geloof vaarwel gezegd. Het scheppingsverhaal wordt als een mythe afgedaan en God staat als Schepper aan de zijlijn of Hij bestaat zelfs helemaal niet meer. Daarom wil Martie Dieperink in dit artikel voor het scheppingsverhaal opkomen en God de eer geven die Hem als Schepper toekomt, en hoopt zij de mensen die aan het twijfelen zijn gebracht het vertrouwen in de waarheid van het scheppingsverhaal terug te geven. Als we in Jezus geloven, kunnen we volmondig belijden: “Ik geloof in God, de almachtige Vader, Schepper van hemel en aarde”.

Hoe christelijk is Anselm Grün?

Hoe christelijk is Anselm Grün?

Martie Dieperink bespreekt enkele boeken van Anselm Grün (1945), en constateert dat het denken van deze monnik doortrokken is van gnostisch en new age denken. Alle godsdiensten kunnen volgens Grün tot God leiden, en daarom Grün spreekt niet over de noodzaak om Jezus als Verlosser aan te nemen.

Psychologie en pastoraat

Psychologie en pastoraat

De neiging tot introspectie van de psychologie wordt gecontrasteerd met de externe blik van een gelovige die gericht is op God, Jezus en de naaste. Dit laatste zou daarom in pastorale begeleiding voorop moeten staan. De introspectieve kant wordt belicht door naar C.G. Jung en zijn methoden te verwijzen.