Drs. Piet Guijt

Piet Guijt (1943) is een taalpurist en houdt graag andere redactieleden 'bij den Nederlandsche les'. Sinds het jaar 2000 schrijft hij artikelen, met name over theologische onderwerpen. Van huis uit is hij econoom en sinds 2002 met pensioen. Hij is getrouwd, woont al jaren in Zoetermeer en houdt van poezen én honden.
Familieopstellingen: moet een christen zich er wel of niet mee inlaten? 

Familieopstellingen: moet een christen zich er wel of niet mee inlaten? 

Familieopstellingen wordt beschouwd als een ‘psychotherapeutische’ methode die ontwikkeld werd door de Duitse ex-priester Bert Hellinger in de jaren ’90. Het is een zogenaamde ‘systemische benadering’ die zich richt op het onbewuste krachtenveld binnen families. Het doel is om de niet direct zichtbare dynamiek binnen families of andere sociale systemen te herkennen en zichtbaar te maken, zodat onverwerkte trauma’s of onbewuste patronen ontdekt worden en ontstane verstoorde relaties hersteld kunnen worden.

Hoewel familieopstellingen actueel zijn en populair in alternatieve en esoterische kringen, zijn er vraagtekens/twijfels over de effectiviteit van familieopstellingen. Kritiek komt vooral van onderzoekers die stellen dat de methode geen of weinig wetenschappelijke onderbouwing heeft. De methode is vooral gebaseerd op intuïtie en symboliek. Het is, zeker voor ook voor christenen, niet aan te raden om hulp te zoeken via een sessie van een familieopstelling of om deze alleen maar bij te wonen.

De Ahmadiyya Moslim Gemeenschap   

De Ahmadiyya Moslim Gemeenschap   

De Ahmadiyya Moslim Gemeenschap is een snelgroeiende wereldwijde gemeenschap van moslims die in 1889 werd gesticht door Hazrat Mirza Ghulam Ahmad, die de islam wilde hervormen. De Ahmadi’s volgen grotendeels de vijf traditionele Islamitische verplichtingen en leggen veel nadruk op vreedzaamheid, verdraagzaamheid en broederschap, en zij geloven in de waarde van de interreligieuze dialoog. Een bekend motto van hen is: “Liefde voor allen, haat voor niemand”. Ook al bevatten boeken van diverse schrijvers mooie en zelfs verheven uitspraken, ze erkennen Jezus niet als de enige weg tot God de Vader.

Begreep en volgde Bhagwan de uitspraken van Jezus?

Begreep en volgde Bhagwan de uitspraken van Jezus?

Bhagwan Shree Rajneesh overleed in 1990 op 59-jarige leeftijd. Vele mensen, ook Nederlanders hebben nog allerlei herinneringen aan deze markante goeroe die wereldwijd vele tijdgenoten inspireerde. Wie was hij, wat was zijn visie, en wat schreef hij in zijn boek ‘Ik ben de zee die je zoekt’ over Jezus? Dit artikel geeft kritisch commentaar bij een aantal uitspraken van Shree Rajneesh.

Klankschalen, houd je er niet mee bezig!

Klankschalen, houd je er niet mee bezig!

Op internet en in christelijke boeken wordt nauwelijks aandacht besteed aan de mogelijke gevaren van klankschalen, terwijl deze wel degelijk risicovolzijn. Klankschalen produceren geluiden en trillingen die ontspannend kunnen werken, maar de effecten ervan zijn wetenschappelijk niet aantoonbaar. Vooral de claim dat trillingen invloed hebben op chakra’s en energiebanen, die niet bewezen zijn, is misleidend.

Binnen het christendom wordt gewaarschuwd voor de occulte oorsprong van klankschalen, zoals in het taoïsme en Tibetaans boeddhisme. Het gebruik van klankschalen leidt christenen af van hun geloof en stelt hen bloot aan spirituele gevaren. Gelovigen worden aangemoedigd om zich te richten op Jezus Christus, die ware rust en genezing biedt. Het is essentieel om waakzaam te blijven en trouw te blijven aan Bijbelse principes om misleiding te voorkomen.

Waarom ging Augustinus over van de geloofsdoop naar de kinderdoop? Was dat terecht?

Waarom ging Augustinus over van de geloofsdoop naar de kinderdoop? Was dat terecht?

Augustinus van Hippo, een van de meest invloedrijke kerkvaders in de christelijke geschiedenis, verdedigde oorspronkelijk de geloofsdoop, maar maakte later een opvallende draai naar de kinderdoop. Deze wijziging in zijn theologie had veel impact op de kerkgeschiedenis en leidde tot verwarring en misleiding. In dit artikel wordt aangegeven hoe Augustinus’ visie op de doop zich ontwikkelde en welke invloed dit had op latere generaties. De Bijbelse geloofsdoop, zoals gepraktiseerd in het Nieuwe Testament, wordt hier tegenover gezet. Hoewel Augustinus’ keuzes begrijpelijk zijn vanuit de context van zijn tijd, blijft de vraag of ze werkelijk stroken met de Bijbelse leer. Het volgen van Christus vraagt om bewuste keuzes, zoals de geloofsdoop, waarmee een diepere relatie met God wordt bevestigd en het pad naar geestelijke groei wordt geopend.

Voortschrijdende Godsopenbaring in de Bijbel

Voortschrijdende Godsopenbaring in de Bijbel

De Bijbel is niet altijd een eenvoudig te begrijpen en uit te leggen boek. Het is geschreven door diverse mensen die leefden in verschillende tijden en culturen. En soms lijkt de Bijbel zichzelf tegen te spreken, bijvoorbeeld als we 2 Sam. 24: 1 vergelijken met 1 Kron. 21: 1 (zie hieronder). Denk ook aan de vraag die menig christen en theoloog zich stelt over de diverse geweldteksten in met name het Oude Testament: hoe kan een God van liefde opdracht geven om hele volken inclusief baby’s en dieren uit te roeien? Dat kan toch niet?

Kabbala – een troebele smeltkroes van waarheid en leugen

Kabbala – een troebele smeltkroes van waarheid en leugen

Dit schokkende artikel geeft een overzicht van de geschiedenis, geschriften en de leer van de Kaballa, een Joodse mystieke stroming. Kabbala heeft altijd een bijzondere aantrekkingskracht gehad op westerse mensen, ook christenen. Toch is het niet zo onschuldig als het lijkt. Immers, bij nadere bestudering van de Kabbala valt op dat er een nauwe relatie bestaat met tal van andere spirituele en mystieke leringen. en zelfs met occultisme. Waar de kabbalist op zoek gaat naar hetgeen vóór de schepping was en wat er zich boven de zichtbare hemel bevindt, waarschuwt Gods Woord uitdrukkelijk in Deut. 29:29: “De verborgen dingen zijn voor de Here, onze God; maar de geopenbaarde zijn voor ons en voor onze kinderen…”

Tikva, een nieuwe vorm van bewegen en ontspannen bij God

Tikva, een nieuwe vorm van bewegen en ontspannen bij God

Tikva doet misschien denken aan yoga, maar het is wezenlijk anders. De bron van yoga is het hindoeïsme, bij tikva is de bron God en de Bijbel. Janita Stoorvogel: “Vanuit yoga ben je bezig met het leegmaken van jezelf en je kracht te zoeken in jezelf of in andere dingen. Met tikva vullen we ons juist met woorden van God en richten we ons op Hem. We geloven dat we afhankelijk zijn van Hem, dat Hij alleen ons kan geven wat we nodig hebben”.
Bewegen in combinatie met Bijbelteksten zoals in Tikva bedoeld, is niet per se verkeerd. Men moet er wel op bedacht zijn dat door het vele herhalen van een tekst bij bewegen het net als een mantraspreuk kan gaan werken en men de context van de Bijbeltekst uit het oog verliest. Het kan dan meer een techniek worden dan een ontmoeting met God. Daarom is de vraag van belang door wie de oefeningen gegeven worden.

Moet een christen wel of niet zijn zonden belijden?

Moet een christen wel of niet zijn zonden belijden?

In christelijke kringen kunnen er verschillende opvattingen bestaan over diverse geloofsonderwerpen, zoals de doop, vasten en het spreken in tongen. Een belangrijk thema waarbij meningsverschillen ontstaan, is de vraag of een christen na bekering nog zijn zonden moet belijden. Veel kerken beschouwen het belijden van zonden als essentieel, terwijl bewegingen zoals Jong en Vrij, beïnvloed door de leer van Joseph Prince, van mening zijn dat dit niet langer nodig is. Dit standpunt kan echter tot misverstanden leiden onder christenen die de rol van zondebelijdenis anders ervaren. Hoewel de focus op Jezus’ offer centraal blijft staan, blijft erkenning van zonden noodzakelijk voor vergeving. Het is wenselijk dat misverstanden worden opgehelderd om onnodige verdeeldheid te voorkomen en begrip te vergroten tussen verschillende christelijke denominaties.

Maria-dogma’s hebben geen Bijbels fundament

Maria-dogma’s hebben geen Bijbels fundament

We zien een toenemende belangstelling om te komen tot meer begrip tussen gelovigen van verschillende denominaties waar het gaat om het herkennen van overeenkomsten in de geloofsbelijdenis. Bij die oriëntatie behoort ook het in kaart brengen van de verschillen. Immers bij het zoeken naar waarheid mogen en moeten deze eerlijk onder ogen worden gezien en in een gedachtewisseling aan de orde worden gebracht. In het artikel bespreken we 4 dogma’s stuk voor stuk en houden deze tegen het licht van de Bijbel: Dogma: 1 Maria, altijd maagd; Dogma 2: Maria, moeder van God; Dogma 3: De onbevlekte ontvangenis van Maria en dogma 4: De tenhemelopneming van Maria. We houden ook een mogelijk vijfde dogma tegen het licht.

Misverstanden over de vrije wil

Misverstanden over de vrije wil

Onder christenen is er veel verwarring over de rol van de menselijke vrije wil. Niet alleen bij orthodoxe gelovigen, maar vooral ook bij aanhangers van de alverzoeningsleer. In dit artikel zijn diverse soorten (waaronder zelfs de meest absurde) argumenten om de vrije wil te ontkennen of in een negatief daglicht te plaatsen, onderzocht. Bij de 26 ‘men zegt’: wordt gewezen op de onhoudbaarheid van die argumenten.

Zijn er waterdichte argumenten voor de geloofsdoop?

Zijn er waterdichte argumenten voor de geloofsdoop?

De doop is al eeuwenlang een onderwerp van discussie binnen verschillende christelijke denominaties. Traditionele kerken, zoals de Reformatorische kerken, hanteren de ‘kinderdoop’, terwijl Evangelische, Baptisten- en Pinkstergemeenten de ‘geloofsdoop’ voorstaan. Dit artikel onderzoekt het ontstaan van de kinderdoop, bespreekt de argumenten voor en tegen beide vormen en benadrukt het belang van de persoonlijke geloofsbelijdenis in de Bijbelse geloofsdoop. Het stelt dat de kinderdoop geen Bijbelse basis heeft en roept op tot heroverweging van tradities die niet stroken met de Schrift. Het doel is om onnodige verdeeldheid te overbruggen en te streven naar een dooppraktijk die is gebaseerd op de waarheid van Gods Woord.

De waanzin van oorlog

De waanzin van oorlog

Oorlog is een van de meest tragische aspecten van de mensheid. Oorlog is waanzin en druist in tegen elke vorm van menselijkheid. Ondanks waarschuwingen, zoals die van paus Franciscus in 2022, blijft oorlog voortduren, vaak veroorzaakt door machtswellust en propaganda, zoals gezien bij de huidige oorlog in Oekraïne.

De verschillende aspecten van oorlog worden in de tekst verkend: dwang, verwoesting, angst en de enorme kosten die het met zich meebrengt, zowel financieel als emotioneel. Het roept de vraag op of een oorlog ooit gerechtvaardigd kan zijn.

Toch is er hoop voor christenen. Oorlog is een schepping van het kwaad, maar de Bijbel belooft een tijd van vrede waarin er geen oorlog meer zal zijn. Dit geeft troost aan volgelingen van Jezus Christus, die mogen uitkijken naar een eeuwig Koninkrijk van gerechtigheid en vrede.

De leugen als wapen van het kwaad

De leugen als wapen van het kwaad

Vanaf de zondeval is de strijd tussen waarheid en leugen een centraal thema in het leven van de mensheid. De Bijbel wijst satan aan als de vader van de leugen (Joh. 8:44). Hij verleidt mensen door misleiding en verdraaiing van de waarheid, zoals al gebeurde in het paradijs bij Adam en Eva. Leugens zorgen ervoor dat mensen niet meer in volledige vrijheid met God leven en raken verstrikt in gebondenheid en misleiding.

Dit Promise-artikel onderzoekt waarom mensen liegen, wat de gevolgen zijn van leugens, en biedt praktische handvatten om jezelf tegen onwaarheden te beschermen. Uiteindelijk is er maar één weg om volledig bevrijd te worden van de leugen: geloof in Jezus Christus. Hij is de Weg, de Waarheid en het Leven (Joh. 14:6). Alleen door Hem kunnen we voor altijd leven in de waarheid en bevrijd worden van leugens en dwaling.

Boekrecensie ~ De betere mens ~ Een visie op de mens en zijn verbetering ~ Bert Jan Heusinkveld

Boekrecensie ~ De betere mens ~ Een visie op de mens en zijn verbetering ~ Bert Jan Heusinkveld

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van het proefschrift ‘De betere mens. Een medisch-ethisch kader voor mensverbetering vanuit christelijk perspectief’. Het gaat over ‘mensverbetering’ (human enhancement), in het bijzonder over functionele lichaams­verbetering (functional enhancement): het met behulp van technologieën opwaarderen van het menselijk lichaam. Achter mensverbetering gaat een visie op de mens schuil. De vragen waarop in dit artikel worden ingegaan zijn: verandert onze visie op de mens ten gevolge van de moderne technologische ontwikkelingen op het terrein van mensverbetering? En hebben deze ontwikkelingen consequenties voor een mensvisie vanuit christelijk perspectief?

New age in de christelijke kerk – de misleidende ’theologie’ van Richard Rohr

New age in de christelijke kerk – de misleidende ’theologie’ van Richard Rohr

In dit artikel gaan we dieper in op de boodschap van Richard Rohr en onderzoeken we waarom hij bij een groot aantal christenen zo populair is geworden. Rohr, een katholieke priester en invloedrijke figuur binnen de progressieve christelijke beweging, weet veel mensen te raken met zijn werken over spiritualiteit, het enneagram en universele verbondenheid. Zijn visie, gekenmerkt door een alternatieve benadering van orthodoxie, spreekt vooral jonge generaties aan die op zoek zijn naar een dieper spiritueel leven. Echter, zijn leringen zijn niet onomstreden. Critici wijzen op de gevaren van zijn boodschap, met name de manier waarop hij elementen uit andere religies en filosofieën vermengt met christelijke theologie. Dit roept vragen op over de orthodoxie van zijn leer en of hij daarmee niet voorbijgaat aan de kern van het christelijk geloof zoals dat in de Bijbel wordt gepresenteerd.

Zou buitenaards intelligent leven de ondergang van het christendom betekenen?

Zou buitenaards intelligent leven de ondergang van het christendom betekenen?

Op 1 februari 2011 maakte NASA’s Kepler-missieteam een baanbrekende ontdekking bekend: de identificatie van 1.235 exoplaneten, waarvan enkele aardachtige planeten in de bewoonbare zones van hun sterrenstelsels. Exoplaneten zijn planeten die om andere sterren dan de zon draaien, en hun bestaan wordt meestal afgeleid uit indirecte waarnemingen. Het doel van de Kepler-missie, gestart in 2009, is het vinden van aardachtige planeten die mogelijk leven kunnen ondersteunen. Dankzij de gevoelige Kepler-telescoop, die zich buiten de aardatmosfeer bevindt, is het mogelijk om nauwkeurig planeten te detecteren via de fotometrische transitmethode. Historisch aan deze ontdekking was de bevestiging van aardachtige planeten rond zonachtige sterren, wat nieuwe vragen oproept over het bestaan van leven buiten de aarde.

Deze ontdekkingen hebben de oude vragen over het leven buiten de aarde en onze plaats in het universum weer naar voren gebracht. Zijn aardachtige planeten zeldzaam? Zijn we alleen, of zou het universum vol leven kunnen zijn? Wat zijn dan de filosofische en theologische implicaties?

De historische uniekheid van Jezus

De historische uniekheid van Jezus

Het Nieuwe Testament maakt unieke beweringen over Jezus Christus, zoals zijn goddelijkheid, opstanding en exclusieve rol in verlossing. Deze uitspraken onderscheiden Jezus van andere religieuze leiders zoals Boeddha en Zoroaster. Een belangrijk verschil is het tijdsverloop tussen de gebeurtenissen en de geschreven verslagen; waar de evangeliën kort na Jezus’ leven werden opgetekend, zijn er bij andere religies vaak hiaten van honderden tot duizenden jaren. Daarnaast is er vaak onzekerheid over de exacte tijd waarin figuren als Boeddha of Krishna leefden. Veel geleerden hebben religieuze uitspraken ten onrechte gelijkgesteld, zonder rekening te houden met de historische onderbouwing van christelijke bronnen versus die van andere religies. Dit heeft geleid tot verwarring, waarbij religies als even waar worden gezien. Hoewel alle religies hun unieke karakter claimen, stellen christenen dat hun geloof op bewijs is gebaseerd. De vraag blijft echter of dit werkelijk zo is, of slechts een vorm van wensvervulling.