Drs. Willem Jan Pijnacker Hordijk

Willem Jan (1956) is sinds 1996 betrokken bij Stichting Promise, eerst als auteur en later als redactielid. Hij schrijft veel over medisch ethische onderwerpen zoals orgaandonatie, tatoeages en piercings, moderne muziek, crematie, 'duivelse thema's, enz., en wil deze telkens toetsen aan Gods Woord. Hij schreef het boek 'Toetst Alles', maar dat is inmiddels uitverkocht. Hij was 22 jaar godsdienstdocent op een middelbare school (VWO en HAVO), en als pensionado preekt hij in verschillende kerken, houdt lezingen, geeft les via het Evangelisch College, is voorzitter van een klein kerkgenootschap en is stadsgids bij Joods Delft. Hij studeerde theologie eerst op het Bijbelinstituut Belgiƫ en later aan de Evangelisch Theologische Faculteit eveneens te Heverlee. Daar ontmoette hij zijn vrouw. Samen zijn ze gelukkig en schatrijk met vier zonen en twaalf kleinkinderen.
Vuurwerk in het strijdperk

Vuurwerk in het strijdperk

Een vuurtje kan behaaglijk, warm en heel gezellig zijn, maar het is anderzijds ook ontembaar, onverzadigbaar (Spr. 30:16, Jak.3:5) en levensgevaarlijk. Houd afstand van de gloeiendhete lava van een vuurspugende vulkaan. Vuurwerk, wat bij de jaarwisselingen veelvuldig te horen en zien is, is evenmin onschuldig, maar heeft al veel slachtoffers geƫist. In dit artikel worden zestien nadelen van vuurwerk benoemd.

De kunst van het ouder worden ~ boekrecensie Levensbestemming

De kunst van het ouder worden ~ boekrecensie Levensbestemming

Het boek ‘Levensbestemming, de kunst van het ouder worden’ schreef ds. Wim Rietkerk. Dit artikel is een boekrecensie over zijn boekwerk. Hij onderscheidt drie stadia van de mensheid; 1) schepping (naar Gods beeld) > 2) zondeval (neergang) > 3) verlossing (hoop, de totale wederoprichting van alle dingen (Hand. 3:21, Rom.8:21). En vier fasen: kindertijd, jeugd, volwassenheid en als climax de ouderdom. Het artikel noemt zeven punten zijn van belang voor ouderen om zich voor te bereiden op de toekomst, en geeft aan hoe we kunnen omgaan met fysieke en mentale gebreken.

Boekrecensie ~ De Bijbel en homoseksualiteit ~ Een hermeneutiek van de relevante Bijbelteksten

Boekrecensie ~ De Bijbel en homoseksualiteit ~ Een hermeneutiek van de relevante Bijbelteksten

Het boek De Bijbel en Homoseksualiteit van Robert A.J. Gagnon biedt een diepgaande analyse van de Bijbelse teksten die over homoseksualiteit spreken. In dit uitgebreide werk van 710 pagina’s onderzoekt Gagnon de morele, historische en theologische aspecten van homoseksueel gedrag binnen de Bijbelse context. Hij gaat grondig in op de relevantie van deze teksten voor hedendaagse ethische vraagstukken en stelt dat de Bijbel homoseksualiteit consequent afwijst. Gagnon weerlegt nieuwe interpretaties die homoseksuele relaties willen normaliseren, met verwijzing naar teksten uit zowel het Oude als het Nieuwe Testament. Ondanks enkele kritische opmerkingen over zijn gebruik van moderne Bijbelkritiek, wordt het boek geprezen om zijn wetenschappelijke grondigheid en pastorale benadering. Dit boek is een belangrijke bron in het debat over homoseksualiteit binnen de christelijk Nederland waar veel mensen en kerken mee worstelen.

Boekrecensie ~ Een antwoord op de homotheologie van Joe Dallas

Boekrecensie ~ Een antwoord op de homotheologie van Joe Dallas

Het boek Een antwoord op de homotheologie van Joe Dallas, vertaald door Hans Frinsel, bespreekt de christelijke visie op homoseksualiteit. Dallas, die zelf ervaring heeft binnen een homoseksuele levensstijl, onderzoekt kritisch de argumenten van de homotheologie. Hij gaat in op de bijbelse, wetenschappelijke en morele aspecten van homoseksualiteit en weerlegt deze vanuit een traditioneel-christelijk standpunt. Volgens Dallas moet de Bijbel leidend zijn in morele vraagstukken en mogen persoonlijke ervaringen of verlangens niet de interpretatie van Gods woord beĆÆnvloeden. Het boek daagt christenen uit om een standpunt in te nemen tegen de normalisatie van homoseksualiteit binnen de kerk.

Oosterse vechtsporten – zinloos geweld?

Oosterse vechtsporten – zinloos geweld?

Wat is de relatie tussen vechtsporten en het christelijk geloof? We stellen vragen over de ethiek, de oorsprong en de geestelijke achterrond en impact van vechtsporten. Vechtsporten zoals boksen, karate en mixed martial arts (MMA), Tai Chi en Krav Maga worden vanuit Bijbels perspectief bekeken. De vraag wordt gesteld of vechtsporten een waardevolle manier zijn om agressie te kanaliseren en zelfverdediging te leren, of dat ze gevaren van geestelijke en fysieke schade met zich meebrengen.

Het artikel bespreekt ook mogelijke demonische invloeden in oosterse vechtsporten, die vaak geworteld zijn in religieuze tradities. Christelijke sporters worden aangespoord om hun keuzes zorgvuldig te overwegen, te vertrouwen op Gods bescherming en te erkennen dat geestelijke kracht belangrijker is dan fysieke kracht. Het doel is om christenen aan te moedigen sterk te zijn in hun geloof, zelfs in situaties van fysiek geweld.

Boekrecensie: Geboren, niet gemaakt ~ reflecties op het levensbegin

Boekrecensie: Geboren, niet gemaakt ~ reflecties op het levensbegin

Het wonder van nieuw leven fascineert de mens al eeuwenlang. De ontwikkeling van geavanceerde medische technologieĆ«n heeft onze kijk de laatste decennia op voortplanting drastisch veranderd. Niet alleen kunnen we nu ingrijpen in natuurlijke processen om kinderloosheid te verhelpen, maar we kunnen zelfs het DNA van ongeboren kinderen beĆÆnvloeden. Of overleden mensen postuum ouder ‘maken’. Deze technologische vooruitgang roept echter ook belangrijke ethische vragen op. In het boek ‘Geboren, niet gemaakt’, uitgegeven door het Lindeboom Instituut, wordt deze problematiek diepgaand besproken. Het biedt een christelijk perspectief op medische ethiek rondom voortplanting, met bijzondere aandacht voor thema’s zoals IVF, stamcelonderzoek en genetische manipulatie. De auteurs pleiten voor de beschermwaardigheid van het ongeboren leven, te midden van de groeiende wens van ouders om niet alleen kinderen te krijgen, maar ook invloed uit te oefenen op hun gezondheid en eigenschappen. Dit boek vormt een waardevolle bijdrage aan het debat over de grenzen van menselijke maakbaarheid en de ethische consequenties daarvan.

World Mission Society Church of God (WMSCOG); Is deze kerk van God goed?

World Mission Society Church of God (WMSCOG); Is deze kerk van God goed?

iet al het goud wat uit Korea komt blinkt. Deze strak georganiseerde kerk breidt haar imperium ook in Nederland uit. Haar sterke groei geeft geen garantie dat we verder blindelings -kunnen aanhaken. Integendeel: een krachtige waarschuwing tegen deze sekte is op zijn plaats. We zoomen in op de sekte World Mission Society Church of God (WMSCOG), een organisatie die haar oorsprong in Zuid-Korea heeft en wereldwijd snel groeit, ook in Nederland. We onderzoeken de claim van de kerk om de ‘ware kerk’ te zijn en plaatsen kritische noten over de praktijken binnen deze beweging. De WMSCOG wordt gekarakteriseerd door strikte organisatie, intensieve Bijbelstudies en controle over de leden. Het artikel waarschuwt voor de manipulatieve en uitputtende methoden die worden gebruikt om mensen te overtuigen en hen te binden aan de kerk. Daarnaast leggen we hun geestelijke standpunten en principes naast de Bijbel.

Waar is God in natuurrampen? Of tijdens de corona-crisis?

Waar is God in natuurrampen? Of tijdens de corona-crisis?

‘In nood leert men bidden’ is het gezegde, maar ook bij grootschalige (natuur)rampen vragen we af waarom, waartoe en waar is God? In dit artikel behandelen we diverse vragen die ook van toepassing zijn op een mondiale pandemie zoals de thematiek rond de corona-crisis. Wie heeft de schuld en wat is de oorzaak van rampen? Hebben wij als christenen er ook mee te maken? Hoe kunnen we de verschrikkelijke rampen rijmen met een almachtige, liefhebbende God? En is ons Godsbeeld wel juist? In dit artikel gaan we er diepen op in.

Donaties of transplantaties van lichaamsdelen

Donaties of transplantaties van lichaamsdelen

De vraag of orgaandonatie en -transplantatie verenigbaar zijn met Bijbelse principes roept diepgaande ethische en geestelijke overwegingen en bezwaren op. Met de invoering van de nieuwe donorwet in Nederland, die sinds 1 juli 2020 van kracht is, wordt van iedere volwassene verwacht een bewuste keuze te maken omtrent orgaandonatie. Deze brochure biedt een uitgebreide en actuele verkenning van de diverse aspecten rondom het doneren en ontvangen van organen, weefsels en ander lichaamsmateriaal. Het doel is om u te ondersteunen bij het maken van een weloverwogen beslissing die in lijn is met uw christelijke geloofsovertuiging en persoonlijke ethiek. Door inzicht te bieden in zowel medische ontwikkelingen als theologische standpunten, hopen wij bij te dragen aan een genuanceerd begrip van dit complexe vraagstuk. Lees de unieke, uitgebreide en actuele brochureĀ met veel info over keuzes in het donorregister. Dit artikel gaat verder in op donaties of transplantaties van lichaamsonderdelen (organen, weefsels, lichaamsdelen en ander lichaamsmateriaal).

Mag ik deze dans van u?

Mag ik deze dans van u?

Waarom dans je? En wat is de functie ervan in de Bijbel, het Jodendom, de Islam en in de seculiere wereld. Ook een aantal voor christenen discutabele dansen worden besproken. Voor elke dans geldt dat de bedoeling waarmee men danst, en daarmee samenhangend de omgeving waar men dat doet, bepalen of de dans moreel aanvaardbaar is of niet.

Christendom versus Islam, beknopte vergelijkingen

Christendom versus Islam, beknopte vergelijkingen

Christendom en Islam zijn beide monotheĆÆstische godsdiensten met overeenkomsten en verschillen. Fundamentele verschillen. Deze blijken uit bestudering van hun bronnen: de Bijbel (onderverdeeld in 66 Bijbelboeken) en de Koran (onderverdeeld in 114 soera’s) en de Hadith (islamitische overleveringen over het doen en laten en de uitspraken van Mohammed). De kernvraag waar deze religies (en ook het Jodendom trouwens) uiteen gaan is het antwoord op de vraag ā€˜Wie is Jezus?’

Besnijdenis – verbieden, vrijlaten of verplichten?

Besnijdenis – verbieden, vrijlaten of verplichten?

Dit artikel gaat over de (rituele) besnijdenis in het jodendom, islam, christendom en de westerse cultuur. Waarom wordt er besneden, waarom bij voorkeur op de achtste dag na de geboorte en wat zijn de (medische) voor- en tegenargumenten? Aan het eind gaan we in op de (traditionele) besnijdenis van vrouwen waarbij vrouwenbesnijdenis vaak tot verminking en andere problemen leidt.

Alarm! Kinderlokkers

Alarm! Kinderlokkers

Via de schermpjes zijn meer ‘kinderlokkers’ actief dan je denkt. We waarschuwen voor de gevaren van de moderne online cultuur en invloed van sociale media op kinderen en jongeren. In het artikel beschrijven we hoe onschuldige trends en virale challenges snel (kunnen) omslaan in gevaarlijke en zelfs levensbedreigende bezigheden. Enkele hypes waren: ice buckjet challange, planking, owling, lava-hype, choking challenge en Blue Whale. Kinderen en tieners worden verleid tot risico’s die hun gezondheid en geestelijke welzijn aantasten. De auteur is kritisch over de rol van destructieve muziek en digitale platforms. Het artikel roept ouders op om alert te zijn en hun kinderen te beschermen tegen deze verleidingen, die vaak onzichtbaar en subtiel zijn en voor hen en hun leeftijdsgenoten te bidden voor bescherming.

Wakker liggen van dromen ~ deel 2 ~ dromen van ex-moslims

Wakker liggen van dromen ~ deel 2 ~ dromen van ex-moslims

In de Bijbel spreekt God tot mensen door middel van dromen. Was dat alleen maar vroeger of nu ook nog? Willem Jan Pijnacker Hordijk heeft zich verdiept en deed onderzoek. Opvallend veel moslims dromen ā€˜over een man in het wit’. In het artikel zijn de getuigenissen verwerkt van 25 moslims die dromen van God ontvingen. Je kunt die ontelbare dromen, waardoor met name moslims tot geloof in Jezus komen, als mens niet organiseren. Is dit misleiding of goddelijke leiding?