Facebook ontstond op 4 februari 2004 Mark Zuckenberg is de medeoprichter en algemeen directeur. Het hoofdkantoor bevindt zich in Californië. In de eerste instantie konden alleen studenten van Harvard College lid worden In september 2006 werd Facebook geheel openbaar, waarna iedereen vanaf 13 jaar en ouder zich kon registreren. Het werd een miljoenen een onderneming die in 2007 geschat werd op15 miljard dollar. En Mark Zuckenberg stond in 2010 op nummer 35 van de Forbeslist van rijkste mensen ter wereld met een vermogen van 6,9 miljard dollar. Na het Spaans, Frans en Duits is Facebook sinds mei 2008 in het Nederlands te raadplegen. Momenteel zijn dat 77 talen.
Begin november 2007 introduceerde Facebook een nieuw onderdeel genaamd Beacon. Een advertentie programma waarmee advertenties worden getoond op basis van voorkeuren en gedrag van gebruikers en vrienden. Deze toepassing zorgde ervoor dat het koopgedrag van de gebruikers bij tientallen andere online winkels aan hun vrienden werd getoond. De online gemeenschap protesteerden. Op 22 september 2011 kondigde Facebook de nieuwe functionaliteit ‘Facebook Timeline’ aan. Facebook ,een chronologisch overzicht van activiteiten van een gebruiker op een visuele manier. Op deze manier creëert Facebook een overzicht van het digitale leven van een gebruiker op Facebook, naast de realtime en de belangrijkste meldingen. De functionaliteit werd als optionele functie beschikbaar in december 2011.
1. De praktijk
Facebook ligt regelmatig onder vuur om het privacybeleid. Loverboys zoeken met succes, naar slachtoffers op Facebook. Men plaats een foto van zichzelf die niet altijd overeenkomt met de ware leeftijd. Foto’s worden ongevraagd gebruikt voor tatoeage doeleinden (www.amigoe.com/mensen) De eerste Facebook moord vond plaats op 14 januari 2012 (Joyce Winsie Hau). Een man in Miami vermoord zijn vrouw en bekende dit op Facebook geplaatst. Ook zette Derek Medina een foto van zijn dode vrouw op zijn Facebook-pagina.”Ik ga naar de gevangenis of ik krijg de doodstraf voor het vermoorden van mijn vrouw. Facebook-vrienden, ik hou van jullie, pas goed op jezelf, jullie zullen me in het nieuws zien.” schreef Medina op Facebook.
Loverboys zoeken met succes, naar slachtoffers op Facebook.
De consumentenbond onderwijst gebruikers van Facebook in een negental punten: Plaats je contacten in lijsten, bepaal zelf met wie je deelt, meer controle over ’taggen’ geen berichten van onbekenden, voorkom misbruik voor reclame, sociale advertenties blokkeren, houd je locatie geheim, apps en websites blokkeren, wat kunnen anderen met je gegevens doen en weg uit de zoekmachines. Dat is nogal wat.
2. Verkeerde Facebook-vrienden? Dan geen lening bij de bank
In de Verenigde Staten duiken steeds er steeds meer startende financiële dienstverleners op die sociale media inzetten om informatie over hun klanten te verzamelen. Men gebruikt gegevens van je gedrag op onder meer LinkedIn, Facebook en Twitter om een oordeel te vellen over de kredietwaardigheid van mensen die een lening willen. Zijn je beste vrienden notoire wanbetalers? Dan heb je weinig kans op een lening.
Nederlandse voorbeelden van kredietverstrekkers en banken die gebruikmaken van gegevens uit je profielen op sociale netwerken zijn er (nog) niet. Toch lijkt de trend over te waaien naar Europa. Wat doen we met Facebook en wat doet het met ons? Ook al houden we van ‘likes’ en vinden we het heerlijk om de updates van al onze vrienden te bekijken, Facebook maakt ongelukkig. Dat hebben wetenschappers van de Amerikaanse Universiteit van Michigan vastgesteld.
‘Kijk eens naar me, weet je wat ik doe, dat ik belangrijk ben’. Een schreeuw om aandacht.
Psychiater Bram Bakker kijkt niet raar op van dit onderzoek. “Facebook is een eenrichtingsverkeer medium, waarbij je allerlei verhalen de wereld inzendt. Waar je jezelf als merk profileert en iedereen laat zien hoe leuk je het hebt gehad op vakantie.”Maar de behoefte die daaronder zit bij de bulk van de mensen, die zoveel op Facebook zitten, is ‘kijk eens naar me, weet je wat ik doe, dat ik belangrijk ben’. Een schreeuw om aandacht. Twitter, Instagram. Allemaal zijn ze bedoeld om onszelf als merk neer te zetten en heeft het niets met sociaal verkeer en affectie te maken.” Het onderzoek van de wetenschappers is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.
3. Boek des levens?
Veel christenen en christelijke organisaties zijn ook op Facebook aanwezig. Doel is om daar te zijn waar mensen zijn en hen te bereiken met het Woord van God. Sinds woensdag 4 september 2013 telt paus Franciscus negen miljoen volgers op de sociale netwerksite Twitter en Marten Visser, kerkplanter in Thailand, heeft op Facebook 1,2 miljoen abonnees en op Twitter 20.000 volgers. Het kost hem anderhalf uur per dag om zijn accounts bij te houden. Het is te combineren met zijn werk. „Inmiddels ervaar ik het als een integraal onderdeel van mijn roeping het Evangelie te verkondigen.” Hij gelooft dat sociale media een belangrijke rol kunnen spelen in de geloofsopbouw van christenen. Wekelijks reageren op zijn Facebookpagina’s zo’n 60.000 verschillende mensen. Een Facebook dat het levende Woord verspreidt met name op plaatsen waar geen evangelist komen kan.
Hij gelooft dat sociale media een belangrijke rol kunnen spelen in de geloofsopbouw van christenen.
Hoe ga je als christen om met Facebook? “Jongeren groeien op in een omgeving waarin zij digitaal permanent bereik hebben. Onderzoek wijst uit dat dit vaak teleur lijkt te stellen. Te veel jongeren voelen zich gevangen in hun Facebook-profiel en geketend aan een onophoudelijke stroom van tekstberichtjes. Zij snakken naar ongedeelde aandacht. De veiligheid van het geliefd worden, maakt het leven mogelijk en zelfs prachtig. Zo heeft God het bedoeld en daarom zijn juist mensen aan elkaar gegeven.” aldus drs. Els J. van Dijk, directrice van de Evangelische Hogeschool.Er zitten ook grote gevaren aan vast, schrijft Tim Chester in het boek ‘Do you like it?’. Christenen zouden ondanks de zegeningen van technologie en social media desondanks voorzichtig moeten zijn met bijvoorbeeld Facebook, aldus de voorganger.”
Bijna de helft van de Facebook gebruikers tussen de 18 en de 34 kijkt net nadat ze zijn opgestaan meteen op Facebook. Meer dan een kwart van hen doet dat zelfs voor ze uit bed stappen.Tim Chester voegt toe dat mensen niet bezig moeten zijn met hoe mensen over hun denken en waarderen – in de vorm van likes en reacties. “We zouden ons vooral druk moeten maken over wat God van ons denkt. Maar in plaats daarvan vinden we het belangrijk wat andere gebruikers van sociale media van ons denken. Hun goedkeuring is belangrijk.” Dit heeft op zijn beurt weer het gevaar dat mensen zich anders gaan voordoen dan ze in werkelijkheid zijn. Ook dat is in strijd met het christelijk wereldbeeld. Tim Chester moedigt christenen in zijn boek aan om zich wat minder op Facebook en meer op God te richten. Want zo stelt hij: “Facebook commentaren verdorren en tweets vergaan, maar het Woord van God zal eeuwig bestaan.
4. Bronnen
- www.wikipedia.org
- www.nos.nl
- www.nu.nl
- www.z24.nl
- www.rd.nl (Reformatorisch Dagblad)
- Do you Like it? ; Tim Chester – Grace Publishing
Dit artikel is met toestemming overgenomen van Christenen voor de waarheid CFT Nederland ~ www.cftnederland.nl | Gerard Feller vertaalde dit oorspronkelijke artikel van Tim Chester